Doe Yoga Nidra om heerlijk te ontspannen

yoga nidra

Yoga nidra is even heel kort gezegd: de yoga van de slaap.

En dat zit zo.
De yoga nidra oefening, zorgt er voor dat je in soort ‘slaap toestand’  terecht komt. Je onderbewuste gaat, tijdens het beoefenen van yoga nidra, naar het herstellend vermogen van je lichaam en geest, zoals dat ook gebeurt als je slaapt.

Maar werkt dat nou echt zo …?

Dat je hetzelfde effect hebt bij een half uur yoga nidra, als bij een aantal uren reguliere slaap…?

Ik heb jaren geleden een opleiding gedaan om deze bijzondere vorm van yoga te mogen en kunnen geven. En ik weet nu, dat het echt zo is. Dat je heerlijk uitrust en herstelt tijdens de yoga nidra slaap.
En echt, zelfs als je daadwerkelijk in slaap valt, tijdens de sessie, dan gebeurt dat herstellen nog steeds.

Dit is namelijk uitvoerig getest. Het meten van de ontspanning, vond daarbij plaats in de cortex. Een bepaald gedeelte van je brein, waar ontspanning wordt ervaren en kan worden gemeten.

Omdat ik al heel wat Yoga nidra sessies heb mogen geven, weet ik, dat er vaak mensen in slaap vallen. Soms al na een paar zinnen die ik uitspreek…haha. Maar dat betekent dus niet dat de hele sessie geen zin heeft gehad. Het herstellen en ontspannen gebeurt namelijk in het onderbewuste, en die is tijdens de yoga nidra klaarwakker, en daar kom ik met mijn stem dan gemakkelijk bij. Ook als jij al lekker in dromenland bent.

Hoe gaat zo’n sessie yoga nidra in z’n werk, wat doe je allemaal?

Je kunt yoga nidra, lekker thuis doen, liggend op je bed bijvoorbeeld. Je kunt het dan gebruiken als fijne afsluiting van de dag, als onderdeel van jouw ‘avond routine’. Dus eigenlijk net voordat je gaat slapen.
Als je lid bent of wordt van Djoy, dan kun je kiezen uit 3 verschillende yoga nidra sessies.
Ook een wat kortere mini nidra bijvoorbeeld, voor als je wel de behoefte hebt aan slaap yoga, maar niet de tijd hebt.

Maar je kunt er ook voor kiezen, om naar een locatie te gaan, waar yoga nidra, als yoga vorm wordt gegeven. Vaak duurt een sessie een uur of langer (ik kies er zelf altijd voor om yoga nidra te combineren met restorative yoga = herstellende yoga, waardoor mijn sessies altijd 1.5 of 2 uur duren)
En iedere yoga docente geeft natuurlijk zijn of haar eigen vorm van yoga nidra. Soms wordt yin yoga nidra gegeven, waarbij Yin wordt gedaan, voordat je start met de echt yoga van de slaap.

Maar wat er altijd gebeurt:

Je gaat lekker liggen in voor jou comfortabele houding, op je rug, met eventueel een kussen onder je knieën. Dat laatste kan fijn zijn, als je rugklachten hebt, of het niet zo prettig vindt, om een langere tijd op je yoga matje op je rug te liggen. Je kunt een kussentje onder je hoofd plaatsen en een kleedje over je heen doen. Zorg er zelf altijd voor, dat je het niet koud krijgt of hebt, en dat je gewoon lekker en ontspannen ligt.
Doe je een nidra les bij mij, krijg je ook altijd de mogelijkheid om een oogmaskertje met lavendel geur over je ogen heen te plaatsen. Daarmee geef je jouw ogen nog meer rust, en wordt het daardoor, uiteindelijk ook gemakkelijker rustig in je hoofd.

We beginnen altijd met een ‘Sankalpa’

Een moeilijk (sanskriet) woord, wat hartenwens of krachtspreuk betekent.
Deze sankalpa laat je opkomen vanuit je hart. Dus iets wat je vanuit je hart graag zou wensen. En daar hoef je niet lang over na te denken. Het is een korte, positieve zin die je in de tegenwoordige tijd benoemt.
Jouw sankalpa herhaal je altijd, zowel voor de les als intentie, als na de les ter bevestiging & afsluiting, voor 3x in jouw gedachte.
Je plant hiermee een zaadje van verlangen in je hart. 
Een voorbeeld van een sankalpa is:
Ik ben rustig en helemaal ontspannen.
Of
Ik voel mezelf gelukkig en ik ben dankbaar voor dat wat er is.
Daarna volgt de ‘rondgang van het lichaam’.
En daar zijn verschillende manieren voor. Maar zoals ik het geleerd heb, begin je bij je rechterduim. En zo neem ik je mee in een reis langs jouw lichaam (als je de sessie bij mij volgt natuurlijk). Je blijft daarbij, steeds met aandacht bij het lichaamsdeel dat ik benoem. Dat gaat vrij vlot achter elkaar, zodat je niet teveel bezig gaat zijn met concentratie, maar je wel genoeg gefocust blijft. We lopen zo samen jouw hele lichaam op een bepaalde manier af, waardoor je vanzelf in de staat van slaap yoga komt.
Aan het einde volgt vaak nog een fijne visualisatie, dus een verhaal, wat je helpt om af te sluiten en nog lekker door te ontspannen.

Tips als je yoga nidra gaat doen

Een aantal fijne tips, voordat je gaat beginnen aan jouw yoga nidra sessie:
1. Trek gemakkelijk zittende kleding aan, waar jij jezelf fijn en prettig in kan bewegen en in kan ontspannen. Knellende kleding is niet prettig tijdens ontspanning.
2. Kies een rustige fijne plek uit als je thuis de sessie gaat ervaren. Dus lekker in bed, of op een andere warme comfortabele werk is prettig.
3. Er bestaat niet echt een ideaal tijdstip op de dag om aan yoga nidra te doen. SOmmige mensen vinden het heerlijk om de dag ermee te beginnen, in plaats van snoozen. 😉
Maar je kan het bijvoorbeeld ook overdag doen, om even stoom af te blazen, na een workout, of een pittig gesprek. Ik denk dat de meeste mensen voorkeur geven aan de avond, zodat je daarna heerlijk echt in slaap kunt vallen. Maar nogmaals, kies jouw meest geschikte moment lekker zelf.
4. Weet dat het niet persé noodzakelijk is, om een sessie stil liggend op je rug te doen. Als je tijdens het beoefenen voelt dat je echt even moet bewegen, doe dat gewoon hoor. Als jij jezelf daardoor meer ontspannen voelt, is dat natuurlijk altijd oké. En ook het veranderen van houding, kan soms beter aanvoelen. Luister vooral goed naar jouw eigen lichaam.
5. Ga niet vechten tegen de slaap. Als je voelt dat je in slaap gaat vallen, laat het gebeuren, je wordt vanzelf weer wakker, al is dat de volgende ochtend!
Ik vind het zonde van je energie, als je alleen maar bezig bent met het ‘niet in slaap vallen’, dus geef jezelf er gewoon maar aan over.

Voor wie is yoga nidra geschikt en wat zijn de voordelen

Yoga nidra is in principe echt voor iedereen geschikt. Het zorgt namelijk vooral voor ontspanning, rust en herstel. En dat is gewoonweg voor iedereen een levensbehoefte.
Het wordt ook ingezet bij mensen die last hebben van angst stoornissen, depressie, hoge bloeddruk, kankerpatiënten, reumatische klachten, burnout, pms, astma, overgangsklachten, het prikkelbaar darm syndroom, slaapproblemen, migraine en hoofdpijn, verslaving, trauma (PTSS), stress en spanningen, chronische pijnklachten.

Dus tja, yoga nidra geeft je zoveel voordelen.
Hieronder nog even een paar van de voordelen op een rij:
– kalmeert het zenuwstelsel
– leert je loslaten van pijn
– verbetert je immuunsysteem
– creativiteit wordt gestimuleerd
– leert je luisteren naar ‘de stem van je hart’
– vanuit jouw onderbewuste kunnen antwoorden/beelden ontstaan
– het brengt je mind, je geest tot rust

Binnenkort zal er ook bij Sen Yoga weer een fijne XTRA lange yoga nidra les op het rooster komen.
Wil je graag dat ik jou daarvan op de hoogte houd, stuur mij dan even een appje of email, dan doe ik dat natuurlijk graag. (info@senyoga.nl of 06 42574785)

Liefs van Samenta ♥

Geef een reactie

Deel deze blog

Ontvan mijn gratis e-book 'Kom weer in balans'

 

dit veld niet invullen s.v.p.