Meditatie voor beginners

Meditatie voor beginners

In deze blog geef ik je graag wat meer uitleg over meditatie voor beginners.

“Mediteer jij eigenlijk wel eens?”

Misschien weet je wel dat mediteren echt heel goed voor je is.
Ik vind dat zelf tenminste wel ….
En waarom ik meditatie zo belangrijk voor jouw gezondheid vind, zal ik je uitleggen.

Waarom is meditatie zo gezond voor je?

Als je een hele dag druk bent geweest, en dan vooral met je lijf.
Dus stel, je hebt een hele lange wandeling gemaakt, of je hebt intensief getraind, wat je tot in elke vezel van je lichaam voelt. Dan ga je de dag erna, hoogstwaarschijnlijk, niet nog zo’n zelfde training of wandeling herhalen, maar geef je jouw lichaam de rust, om daarvan te herstellen.

Maar stel je dan eens voor, dat je een hele drukke dag hebt gehad in je hoofd. Dus dat je bijvoorbeeld een stressvolle dag, of zelfs week achter de rug hebt. Dan gaan we vaak maar gewoon door. Of we denken te ontspannen door je brein nog meer te prikkelen met films, tv, telefoon, sociale media, gesprekken, dat soort dingen.

Wat kun je nu doen om jouw brein, jouw hoofd, jouw geest, te laten ontspannen na een drukke dag?
Ja juist ja, je raadt het denk ik al.
Doe een meditatie.
En speciaal als meditatie voor beginners, zou ik je dan aanraden, om te kiezen voor een geleide meditatie. Dat is een meditatie die is ingesproken. (deze door mij ingesproken bijvoorbeeld) Een ontspannen verhaal waar je lekker naar kunt luisteren, en wat er voor zorgt dat je rust creëert in het denken, in jouw hoofd.

Meditatie voor beginners: Wat is mediteren?

Als je begint met mediteren, kan ik me goed voorstellen, dat je het idee hebt, dat je net als Boeddha, in een kleermakerszit zou moeten zitten, met je handen op je knieën en je ogen dicht. En misschien heb je zelfs wel het idee dat er op dat moment geen gedachten mogen zijn, dat het stil moet zijn in dat wat je denkt.

Maar hoe moet je mediteren?

Ik denk dat het ook anders kan. Je kunt verschillende meditatie oefeningen gebruiken, om te mediteren. Als je het lastig vindt, om stil te zitten, kun je tijdens jouw meditatie ook een wandeling maken, ergens buiten, waar het rustig en stil is. Ook dan kun je ervoor kiezen om een geleide meditatie te luisteren. Je kunt als beginnende meditatie, ook heel goed kiezen voor een korte meditatie. Je zet een wekkertje op 3 minuten. (of langer is natuurlijk ook goed) en dan ga je ergens zitten of liggen, met je ogen dicht en doe je even niets, gewoon even niets. En ook als er dan  gedachten komen, laat het maar gebeuren. Als je dit dagelijks doet, dan wordt het vanzelf rustiger in je hoofd. De meditatie voordelen zijn eindeloos. Van een rustiger hoofd, tot beter slapen en zelfs meer creativiteit horen daarbij.

Yoga & meditatie

Mijn persoonlijke mening is, dat ook Yoga houdingen, kunnen zorgen voor een bepaalde staat van meditatie. Als voorbeeld kun je de houding, ‘de Kat’ in een hele langzame flow doen. Ik zal je uitleggen hoe dat gaat. Je zit op handen en knieën. Als je rustig inademt door je neus, en daarbij je rug een beetje hol maakt en je keel wat opent, door schuin omhoog te kijken, dan geef je ruimte aan je adem. Vervolgens adem je uit door je mond, of door je neus en maak je je rug helemaal bol, en breng je je kin richting je borst. Deze houding zorgt voor juist meer ruimte tussen de wervels in je rug en in je nek, waardoor je daar lekker ontspant. Doe dit eens bijvoorbeeld 10 x achter elkaar, met je ogen dicht. Ik weet zeker, dat je jezelf daarna veel meer ontspannen en rustig voelt. Een bewegende meditatie kan namelijk ook heel lekker zijn. En de kans dat je daarbij gedachtes hebt, is vele malen kleiner.
Je bent trouwens altijd welkom voor een proefles yoga bij Sen Yoga, zodat je eens kunt proberen of yoga ook bij jou zorgt voor een rustiger hoofd. Je hebt hier geen ervaring met yoga en/of meditatie nodig hoor. Dus boek hier zelf heel gemakkelijk jouw proefles. (zonder enige verplichting daarna)

Heb je eigenlijks speciale spullen nodig om te mediteren?

Nee, ik vind van niet. Zoals eerder gezegd, kun je ook buiten wandelend de aandacht naar jezelf toebrengen, of tijdens een yoga houding. Maar als je het fijn vindt, om op een meditatie kussen te gaan zitten, dan is dat natuurlijk ook heel fijn. Ik gebruik zelf de kussens van Superyoga, en als je daar iets vindt, wat jij graag wilt aankopen, gebruik dan de kortingscode SENYOGA10, dan krijg je 10% korting op jouw aankoop. Als je, net als ik, houdt van ‘zachte spullen’, dan is de lijn Merino wol Lotus heerlijk! Je hebt er heel veel van, zoals bijvoorbeeld een oogkussentje, kruikenzak, meditatiekussen of een bolster. Heel lekker zacht en warm.

Dus geef je zelf elke dag een paar minuten (of langer) de tijd voor meditatie. En ontspan jezelf.
Jouw lichaam en hoofd zullen jou dankbaar zijn.

Liefs van Samenta ♥

Eén reactie

Geef een reactie

Deel deze blog

Ontvan mijn gratis e-book 'Kom weer in balans'

 

dit veld niet invullen s.v.p.